آبچکان کابینت
کابینت آبچکان دقیقا بالای سینک ظرفشویی قرار میگیرد و فضایی برای قرارگیری آبچکان است. لازم است اسکلت این کابینت از متریال ضد آب مانند PVC ساخته شود تا آب ظروف و رطوبت باعث خرابی آن نشود. در قسمت بالای آبچکان، معمولا طبقهای برای قرار گیری لوازم آشپزخانه وجود دارد. کابینت آبچکان بر حسب نوع درب به دو مدل تقسیم میشود.
وقتی موضوع تهیه یک آبچکان مناسب برای آشپزخانه پیش میآید، ملاکها و معیارهای مختلفی وجود دارند که پیش از اقدام به خرید باید مورد توجه قرار گیرند. شکل و طراحی آبچکان ، جنس، سایز و ابعاد، شیوه نصب و همچنین، محل قرارگیری آبچکان ،مهمترین پارامترهای هستند که باید برای انتخاب یک آبچکان مناسب در نظر بگیریم. با وجود اینکه طیف وسیع و متنوعی از آبچکانها را در فروشگاههای مخصوص فروش تجهیزات آشپزخانه میتوان دید، اما متاسفانه تا حدودی انتخاب ما مقید به شرایطی است که در آشپزخانه داریم و این مسئله کار ما را در انتخاب بهترین آبچکان حساستر میکند. مثلا یکی از قیدهای ما برای انتخاب آبچکان کابینت ، ابعاد و اندازه یونیت کابینت است به طوری که، ابعاد لازم برای قرار دادن آبچکان درون کابینت وجود داشته باشد. با ما همراه باشید تا با انواع آبچکان و معیارهای انتخاب مناسب آن آشنا شویم. خواهشمندیم میهمان این مقالهی آکس چوب باشید.
انواع آبچکان
همانطور که میدانیم آبچکان یکی از وسایل پرکاربرد آشپزخانه است که برای خشک کردن ظرف و ظروف شسته شده، پیش از قرار دادن آنها در کابینت مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل محل قرار گیری آبچکان در آشپزخانهها، عموما در اطراف سینک ظرفشویی است. پر کاربردترین نوع آبچکان در آشپزخانه ، آبچکان کابینت است. دسته دیگر از آبچکانها، نوع رومیزی آنها است که البته بیشتر روی سینی سینک و یا روی کانتر کابینت قرار میگیرند. به طور کلی مهمترین طرحهای آبچکان آشپزخانه عباراتند از:
· آبچکان کابینتی
· آبچکان رومیزی
· آبچکان آویز
· آبچکان دیواری
· آبچکان ریلی داخل کابینت
در ادامه به معرفی هر یک از موارد بالا میپردازیم:
آبچکان رومیزی
در بازار آبچکانهای رومیزی با جنس های فلزی، پلاستیکی و حتی گاهی چوبی وجود دارند. مدلهای متنوعی از آبچکان رومیزی در شکلهای یک طبقه و یا بیشتر وجود دارند. معمولا این نوع آبچکانها، بیشتر در آشپزخانههایی مورد استفاده قرار میگیرند که در بالای سینک، کابینت آبچکان وجود ندارد.
آبچکان رومیزی ، غالبا بر روی سینی سینک ظرفشویی قرار داده میشود تا هم در زمان شستن ظروف در دسترس باشد و هم آبی که از ظرفها چکه میکند، بر روی سینک بریزد. عیب بزرگ این نوع آبچکانها، دستوپا گیر بودن آنهاست که بخشی از فضای سینک را اشغال میکنند. در صورتی که فضای کافی بر روی سینک وجود نداشته باشد، میتوان آبچکان را روی کانتر کابینت قرار داد، اما باید نوعی از آبچکان را تهیه کنیم که دارای یک سینی در قسمت پایین باشد تا قطرههای آبی که از ظروف شسته شده میچکد، را جمع کند و مانع ریختن آنها بر روی پیشخان کابینت شود.
آبچکانهای رومیزی معمولا کوچک هستند و ظرفیت کمتری برای قرار دادن ظروف دارند، در نتیجه دقت در انتخاب یک مدل بزرگتر یا دو طبقه که جای بیشتری برای ظرفها داشته باشد، باعث میشود برای خشک شدن، ظرفهای خیس، دردسر کمتری داشته باشیم.
در آشپزخانههایی که سینک ظرفشویی در زیر پنجره نصب شده و نمیتوان بالای سینک، کابینت نصب کرد، یکی از انتخابهای جایگزین ما، همین آبچکانهای رومیزی هستند.گاهی در آشپزخانه های مدرن نیز این سبک را ترجیح می دهند.
آبچکان ریلی داخل کابینت
ممکن است آبچکان کابینتی ما ظرفیت کافی را برای خشک کردن همه ظرفهای شسته شده نداشه باشد و یا اصلا امکان نصب این نوع آبچکان را در آشپزخانه نداشته باشیم. در این صورت، میتوانیم از آبچکانهای ریلی داخل کابینت استفاده کنیم که نوعی آبچکان سینی مانند هستند که داخل یکی از کابینتها و در چند ردیف نصب میشوند.این نوع آبچکان ، بر خلاف آبچکان کابینت بالای سینک، ثابت نیستند و بر روی ریلهای خاصی سوار میشوند و به راحتی میتوان آنها را روی ریل، مثل یک کشو، جلو و عقب کرد. مزیت این نوع آبچکانها، ظرفیت بیشتر برای جادادن ظرفها و همینطور حالت مخفی آنهاست که داخل یک یونیت کابینت، مستتر هستند؛ اما عیب بزرگ آنها نیز، دسترسی کمتر نسبت به آبچکانهای دیگر است.
دیواری و آویز
این نوع آبچکانها را میتوان درست بالای سرِ سینک ظرفشویی و بر روی دیوار نصب کرد. طراحی زیبای این آبچکانها، جلوه ویژهای به آشپزخانه، خصوصا فضای بالای ظرفشویی میدهد. آبچکانهای دیواری و آویز، دسترسی مناسبی دارند و خیلی جلوی دست و پای استفاده کننده را نمیگیرند.
موضوع مهم در مورد این نوع آبچکانها، کیفیت نصب آنهاست که باید با دقت و با توجه به دستورالعمل تولیدکننده انجام شود. اگر آبچکانهای دیواری و آویزی مستحکم نباشند و به خوبی نصب نشده باشند، ممکن است در اثر سنگینی ظروف، کنده شده و برای ما مشکل ایجاد کنند.
کابینت آبچکان با درب مجزا:
در این مدل از کابینت، قسمت آبچکان با درب جکی از قسمت طبقهی بالایی آن مجزا میشود، بنابراین میتوان در قسمت بالایی آن لوازمی با کاربرد متفاوت را قرار داد
کابینت آبچکان با درب مشترک:
در این مدل، درب کابینت آبچکان با طبقه بالایی آن، مشترک است و به صورت دو درب کابینتی باز و بسته می شود.
آبچکانها از چه جنسی ساخته میشوند ؟
از آنجا که آبچکان ، محل قرار گرفتن ظروف شسته شده است و همیشه در معرض آب قرار دارد، کیفیت متریال آن، یک فاکتور حیاتی در ساخته آن میباشد. همانطور که پیشتر اشاره شد، یک آبچکان ممکن است فلزی، پلاستیکی و یا در مواردی خاص چوبی باشد.
انواع آبچکانهای فلزی ، به صورت استیل و یا آبکاری شده هستند. آبچکان استیل از کیفیت ساخت بهتری برخوردار هستند و به دلیل جنس آنها که استیل است، زنگ نمیزنند. آبچکان استیل در انواع درجه یک و درجه دو ساخته میشوند و معمولا بهترین و گرانترین نوع آبچکان هستند.
نوع آبکاری شده آبچکانها، قیمت مناسبتری از نوع استیل دارند و دارای کیفیت پایینتری هستند. آبکاری آبچکانها با جنس نیکل-کروم انجام میشود که تقریبا شبیه به رنگ استیل است. در صورتی که آبچکان دچار خراش در سطح آبکاری شدهاش شود، زنگ میزند که این مساله با توجه به اصطکاک بین ظروف و آبچکان ، دور از انتظار نیست!
برای تشخیص جنس استیل اصل، از آبچکان آبکاری شده، میتوان از یک قطعه آهنربا استفاده کرد. آهنربا به جنس استیل اصل، نمیچسبد که در عرف بازار به استیل نگیر معروف است، اما فلز آبکاری شده، آهنربا را جذب میکند که به استیل بگیر، هم شناخته میشود. بهتر است با توجه به اهمیت و کاربرد آبچکان ، در صورت امکان مالی، از نوع استیل اصل در آشپزخانه استفاده کنیم که دوام و زیبایی بیشتری دارند و به مرور زمان دچار زنگزدگی نمیشوند.
برخی از آبچکانهای رومیزی یا دیواری از جنس چوب ضد آب ساخته میشوند که علاوه بر کارایی، ظرافت و زیبایی خاص چوب را هم به فضای آشپزخانه اضافه میکنند و متناسب با یک چیدمان کلاسیک یا حتی مدرن در آشپزخانه هستند. سادهترین و ارزانترین نوع آبچکانها، از جنس پلاستیک هستند که بیشتر در نوع رومیزی دیده میشوند و کمتر مورد استقبال قرار میگیرند.
انتخاب اندازه آبچکان و ظرفیت آن
سایز آبچکان با توجه به نوع و محل نصب آن تعیین میشود. اگر انتخاب ما آبچکان کابینتی است که باید با توجه به بزرگی یونیت کابینت، آبچکان را تهیه کنیم. در مورد آبچکانهای آویزی، دیواری و رومیزی هم بزرگی سینک ظرفشویی ملاک انتخاب ما خواهد بود.
به عنوان مثال، نباید اندازه آبچکان دیواری ما بزرگتر از ابعاد سینک باشد و قطرههای آبی که از ظروف شسته شده میچکند، بیرون از سینک بریزد! و یا در مورد آبچکان رومیزی، باید سینی سینک، فضای کافی برای نگهداری آبچکان به صورت متعادل را داشته باشد و در ضمن خیلی جلوی دست و پای ما را حین کار کردن نگیرد.
اگر ظروف ما زیاد هستند، آبچکان دو طبقه به دلیل اینکه ظرفیت بیشتری دارد، انتخاب مناسبتری است. یک نکته خیلی مهم دیگر که در زمان خرید آبچکان به خصوص نوع کابینتی آن باید دقت کنیم، تعداد میلههای آبچکان است که تعیین کننده ظرفیت و جای ظروف میباشد؛ ممکن است یک آبچکان با طول ۱۰۰ سانتیمتر از نمونهی مشابه با همان سایز که میلههای کمتری دارد، ظرفیت تعداد بشقاب بیشتری داشته باشد. هر چه میله های آبچکان بیشتر باشد، جای بیشتری برای ظروف دارد، اما ممکن است برخی سازندهها برای آنکه هزینهی تولید را کاهش دهند، از تعداد میلههای کمتری با طول آبچکانهای یکسان استفاده کنند، که به معنی کاهش ظرفیت برای قرار دادن ظروف میباشد.
نحوه انتخاب یک آبچکان مناسب برای آشپزخانه
آبچکانها انواع مختلفی دارند که با توجه به شرایط آشپزخانه و سلیقهی مشتری انتخاب و نصب میشوند. در صورت تمایل میتوانید از نصب آبچکان داخل کابینت (به صورت توکار) اجتناب کنید و به جای آن از آبچکانهای رومیزی و سیار یا مدلهای آویز و دیواری استفاده کنید. انتخاب مدل آبچکان بسته به کارایی مشتری متفاوت است؛ به عنوان مثال اگر ماشین ظرفشویی دارید، نیاز چندانی به تعبیه آبچکانهای بزرگ و جادار نخواهید داشت و شاید یک آبچکان کوچک چوبی و شیک کارتان را راه بیندازد! یا در مثالی دیگر، اگر از لگن ظرفشویی جزیره استفاده میکنید، باید از آبچکانهای سیار استفاده کنید تا بتوانید پس از استفاده آن را از دید پنهان سازید.
ویژگی و کاربردهای آبچکان
بسته به کاربرد آبچکان ویژگیهای ضروری برای آن متفاوت خواهد بود، با این وجود کیفیت اولین حرف را در انتخاب آبچکان میزند. آبچکان محلی است که ظروف خیس را روی آن قرار میدهید بنابراین از هر مدلی که باشد، مهم است که زنگ نزند، استقامت کافی داشته باشد و از متریالی تمیز و باکیفیت ساخته شده باشد و همچنین قابل ضدعفونی باشد. با وجود تولید انواع مختلف و متنوع آبچکان، هنوز هم مدلهای توکار بیشترین کارایی را دارند که اتفاقا طرحهای بسیار جذابی از آنها نیز به بازار عرضه شده است که با مدلهای گذشته به کلی فرق کرده است. اگر ماشین ظرفشویی ندارید، پیشنهاد میدهیم از آبچکانهای حرفهای استفاده کنید تا کار شستوشوی ظروف برایتان راحتتر و سادهتر باشد. امروزه نمونههای بسیار خوب و متنوع از انواع مختلف آبچکانها تولید شدهاند که قسمتهای متعددی برای قرارگیری ظروف مختلف، مانند لیوانها، بشقابها، استکان، قاشق و چنگال و حتی میوه دارند که کار شستوشو را به یک فعالیت لذتبخش برای شما تبدیل میکنند.
نحوه تمیز کردن آبچکان کابینت
از آجا که آبچکان محل قرارگیری ظرفهای تمیز و شسته شدهی ماست، پاکیزه بودن خود آبچکان هم بسیار مهم و حائز است. پیشنهاد میشود، هر چند وقت یکبار، با یک اسکاچ نرم یا اسفنج آغشته به مایع تمیز کننده، سطوح میلههای آبچکان را تمیز کنیم و سپس آبکشی کنیم. در صورت وجود لکه و جرم بر روی آبچکان، میتوان از سرکه یا محلول جوش شیرین کمک گرفت.آبچکانهای کوچک مانند نوع رومیزی را باید داخل یک تشت آبگرم قرار دهیم و یک لیوان سرکه به آن اضافه کنیم و بعد از مدت ۱۵ دقیقه، آبچکان را از آب خارج کنیم و با مایع ظرفشویی تمیز کرده و آبکشی کنیم. در مورد آبچکانهای بزرگتر که داخل لگن یا تشت جا نمیشوند، میتوان سرکه یا محلول آب و جوششیرین را بر روی آبچکان اسپری و بعد از چند دقیقه آبکشی کرد.
در گذشته، غالبا آبچکانها کابینتی بودند و ما کمتر شاهد نمونههای دیگر آبچکان در آشپزخانه بودیم، اما امروزه به دلیل وجود سینکهای ظرفشویی جزیره یا نمونههایی که بر روی پیشخان اوپن کار گذاشته میشوند، عملا امکان استفاده از آبچکانهای کابینتی نیست و استفاده از آبچکانهای دیگر، خصوصا نمونههای چوبی کنار سینک، که زیبایی خاصی دارند، بسیار متداول شده است. در این محتوا سعی کردیم انواع آبچکان و بهترین جنس از هر کدام را به شما معرفی کنیم و در کنار آن، نحوهی تمیز کردن آبچکان را به عنوان یک جزء اصلی از آشپزخانه، به شما آموزش دهیم و میتوانید برای خرید کابینت آشپزخانه و دیدن طرح ها از وبسایت بازدید نمایید.
امیدواریم از همراهی با این محتوا بهرهی کافی را برده باشید. ازین که همراه همیشگی آکس چوب هستید، از شما سپاسگزاریم.