تمیز کردن کابینت آشپزخانه
هر آشپزخانه ای با هر دکوراسیون و هر نوع کابینتی که در آن تعبیه شده باشد، نیازمند تمیزکاری ست. آشپزخانه ، یکی از محل های پر رفت و آمد در هر خانه ای محسوب می شود و فضایی ست که در آن غذا طبخ می شود. ذرات غذا و چربی ناشی از پخت و پز، به همه ی جای آشپزخانه شما نفوذ می کنند و کابینت ها هم ازین قاعده استثنی نیستند. بعضی کابینت ها، به دلیل جنس یا رنگ خود، نیاز به تمیز کاری بیشتری دارند و در مقابل انواع دیگری نیز هستند که ذرات چربی یا کثیفی را کمتر نشان می دهند و به دلیل جنسشان ذرات چربی به سهولت از آن ها زدوده می شود و نیاز چندانی به تمیز کاری ندارند. در هر صورت تمیز کردن کابینت آشپزخانه یک اصل مهم در هر آشپزخانه ای است و برای حفظ و نگهداری کابینت ها، همچنین زیبایی آن ها، ضروری ست. در ادامه آکس چوب شما را با نحوه تمیز کردن کابینت آشپزخانه چوبی، رنگ شده و فلزی بیشتر آشنا خواهد ساخت. همراه ما تا انتهای مقاله باشید:
تمیز کردن کابینت آشپزخانه، اجتناب ناپذیر است. آشپزخانه محلی پر رفت و آمد است و جایی ست که در آن غذا طبخ می شود. طبیعی است چنین فضایی، زود به زود نیاز به تمیز کاری سطحی و عمیق داشته باشد.
هر نوع کابینتی که در آشپزخانه خود تعبیه کنید، از کابینت های گرانقیمت تا ارزان تر، نیاز به تمیز کاری خواهد داشت. ذرات غذا و چربی به همه جای آشپزخانه شما نفوذ خواهند کرد و اگر دیر بجنبید، ممکن است به کابینت شما آسیب بزند و یا اثر آن برای همیشه بر روی کابینت شما باقی بماند.
تمیز کردن کابینت های آشپزخانه چندان هم سخت و دشوار نخواهد بود. با خواندن این محتوا و به کار گیری روشهایی که به شما پیشنهاد می دهیم، خواهید دید چه کار آسانی در پیش دارید. در اینجا ترفندهایی عمومی برای تمیز کردن کابینت و چند ایده برای از بین بردن لکه های خاص را به شما آموزش خواهیم داد. در ادامه همراه آکس چوب باشید:
شناخت جنس کابینت :
در اولین گام برای تمیز کردن کابینت ، باید جنس کابینت خودرا به صورت دقیق بدانید. هر گونه اشتباه در این زمینه، ممکن است به کابینت های شما آسیب برساند. کابینت های آشپزخانه شما ممکن است فلزی، تمام چوب، ام دی اف، هایگلاس، لمینت، ممبران و یا انواع دیگری باشند که لازم است به طور دقیق از آن اطلاع داشته باشید. کابینت هایی که از MDF خام ساخته می شوند، ممکن است با لایه های مختلفی روکش شده باشند، بنابراین لازم است روکش بکار رفته بر روی آن را بدانید و فقط به اینکه MDF هستن اکتفا نکنید. یا کابینت های چوبی می توانند رنگ شده باشند و یا فقط از براق کننده در آنها استفاده شده باشد و …..
در هر صورت لازم است به طور دقیق از جنس کابینت خود مطلع باشید. بروشور و کاتولوگ های کابینت که در اینترنت موجودند، می توانند راهنمای خوبی برایتان باشند. اگر امکان استفاده از فضای وب برایتان فراهم نبود، می توانید از یک کابینت کار حرفه ای کمک بگیرید.
تمیز کردن کابینت ام دی اف
کابینت ام دی اف از جمله کابینتهایی است که تمیز کردن آن وقت زیادی از شما نمیگیرد و همین مساله از مهمترین مزیتهای آن است؛ البته با توجه به این که ام دی اف متریالی بسیار آسیبپذیر در مقابل آب و رطوبت است، باید مراقب باشید تا آب به بافت درونی ورق آن نفوذ نکند. روکش رنگی که بر روی مغزی ام دی اف خام کشیده شده که در بسیاری موارد لمینت یا ملامینه است، در مقابل آب مقاوم است و اگر سوراخ نشده باشد یا خط و خشی بر روی آن ایجاد نشده باشد، آب به بافت آن نفوذ نمیکند.
استفاده از محلول یک به دو سرکه و آب ولرم یا آب ولرم و چند قطره مایع ظرفشویی یکی از بهترین محلولهای تمیز کننده برای کابینت ام دی اف هستند. یک ابر نرم را به این محلول آغشته کنید و بر روی بدنهی کابینت بکشید و سپس بلافاصله با یک دستمال مرطوب آن را پاک کنید. از به کار بردن اسکاچهای ضخیم یا سیمظرفشویی بپرهیزید و همانطور که گفتیم اگر سطح کابینت شما جای پیچ دارد یا خط و خشی بر روی آن است، از ایجاد رطوبت اضافی جدا بپرهیزید.
تمیز کردن کابینت هایگلاس
آسانترین کابینت برای تمیزکاری، کابینت هایگلاس است. این کابینت به دلیل سطح بسیار صاف و فلت، با کشیدن یک دستمال آغشته به آب ولرم هم به راحتی و بدون هیچ گونه فشاری تمیز میشود؛ البته باید توجه کنید که به همان آسانی که هایگلاس تمیز میشود، به همان آسانی نیز جای لکه و حتی اثر انگشت بر روی آن باقی میماند.
برای تمیزکاری کابینت هایگلاس حتما از دستمال نخی نرم یا هر دستمال نرم دیگری که زبری ندارد استفاده کنید؛ زیرا ممکن است خطوط ریزی بر روی آن ایجاد شود که به دلیل ظاهر درخشنده، قابل مشاهده باشد. محلول دو به یک آب و سرکه یا محلول آب ولرم به همراه چند قطره مایع ظرفشویی از بهترین شوینده برای تمیزکاری کابینت هایگلاس هستند. پس از آغشته کردن ابر به این محلول و کشیدن بر سطح کابینت، با یک دستمال نرم رطوبت حاصل را خشک کنید. البته همانطور که اشاره کردیم، حتی یک دستمال نمدار نخی هم برای تمیز کردن کابینت هایگلاس کافی است.
تمیز کردن کابینت چوبی
کابینتهای چوبی نیاز بیشتری به نگهداری و مراقبت دارند. چوب متریالی بسیار گران و البته بسیار باارزش است و به دلیل این که ماهیتی زنده و طبیعی دارد، به نگهداری و مراقبت بیشتری هم نیاز دارد. کابینتهای چوبی معمولا با پوششهای مقاومتی پوشانده میشوند که همین امر تمیزکاری و البته مراقبت از این کابینتها را سهلتر میکند.
محلول آب ولرم و چند قطره سرکه از بهترین شویندهها برای تمیز کردن کابینتهای چوبی است؛ البته اکثر فروشگاههایی که لوازم چوبی میفروشند یا کابینتسازان چوبی محلولهای تمیز کننده، که ضامن سلامت چوب هستند، در اختیار دارند و شما میتوانید آن را تهیه کنید. اگر دسترسی به چنین محلولهایی نداشتید همان محلول آب و سرکه کافی است. سطح کابینت را زیادی خیس نکنید و پس از آن به سرعت خشک کنید. پس از پایان کار و برای ایجاد جلای بیشتر میتوانید از روغنهای مرطوب کننده چوب استفاده کنید.
تمیز کردن کابینت ممبران
خوشبختانه ممبران در مقابل رطوبت مقاومت نسبی دارد و در صورتی که به طور کامل وکیوم شده باشد و توسط شرکت سازنده درجه یک تولید شده باشد، در مقابل رطوبت نفوذ ناپذیر است. همین امر تمیز کردن آن را تا حد زیادی ساده میکند و از نگرانی ما میکاهد.
برای تمیزکاری کابینت ممبران کافی است محلولی از آب ولرم و چند قطره مایع ظرفشویی را با همدیگر ترکیب کنید و با یک ابر نرم بر روی سطح کابینت بکشید. سپس با یک دستمال نخی رطوبت را خشک کنید. برای تمیز کردن کابینت ممبران هرگز نباید از سیم ظرفشویی یا اسکاچهای زبر استفاده کنید زیرا باعث خراش روکش ممبران میشود که در صورت نفوذ رطوبت، مغزی آن را پوسیده و خراب مینماید. تا زمانی که روکش ممبران سالم است، کابینت شما مقاومت بالایی نسبت به رطوبت خواهد داشت.
چطور لکه های معمولی کابینت را از بین ببریم؟
اگر می خواهید کابینت های آشپزخانه شما دوام زیادی داشته باشند و از تمیزی بدرخشند، لازم است لکه های ایجاد شده بر روی کابینت را، در همان لحظه پاک کنید. مثلا اگر در اثر سرخ کردن ماده ی غذایی، روغن داغ به کابینت های دور گاز پاشید، تا هفته ی بعد صبر نکنید!
بعد از اتمام آشپزی، لکه ی روغن را پاک کنید. در نظر داشته باشید انواع روغن هایی که برای طبخ غذا استفاده می شود، اگر به مدت طولانی بر روی کابینت ها باقی بماند، به سختی از روی آن جدا خواهد شد و ممکن است اثر آن برای همیشه باقی بماند.
دستمال های نانو و آب گرم:
امروزه انواع دستمال های نخی یا نانو در بازار وجود دارند و به دلیل نرمی و عدم پرز دهی، گزینه ی بسیار خوبی برایت تمیز کردن کابینت آشپزخانه خواهند بود. به شما پیشنهاد می دهیم حتما چند عدد ازین دستمال ها خریداری کنید و در منزل نگهداری کنید و شک نداشته باشید که حتما به کارتان خواهد آمد. دستمال را با آب گرم خیس کنید و به سطح کابینت ها بکشید. اگر به طور مداوم این کار را بکنید، کابینت های شما همیشه تمیز خواهند بود و نیاز به استفاده از مواد شوینده قوی نخواهید داشت.
محلول تمیز کننده خانگی:
از قدیم سرکه و جوش شیرین، یکی از بهترین تمیز کننده های طبیعی چربی زدا به شمار می آمدند. یک لیوان سرکه را با یک قاشق چای خوری جوش شیرین و یک لیوان آب گرم ترکیب کنید. دستمال نخی نرم را به این ترکیب آغشته کنید و به سطح کابینت های خود بکشید. اگرچه این محلول، طبیعی است و به کابینت های شما ضرری نخواهد رساند، اما هر روزه هم نباید ازین محلول استفاده کنید.
سایر محلول های تمیز کننده:
ترکیب آب گرم و یک تمیز کننده از هر نوعی که باشد، می تواند سطح کابینت شما را تمیز کند و ذرات چربی را از آن بزداید. پودر ماشین لباس شویی، مایع ظرفشویی و یا مقداری صابون، هر کدام را می توانید به عنوان تمیز کننده استفاده کنید. دو لیوان آب گرم را با مقدار کمی ازین مواد مخلوط کنید و دستمال را به آن آغشته کرده و به سطح کابینت ها بکشید. سپس با دستمال خشک دیگری، آن را پاک کنید.
به یاد داشته باشید، هرگز نباید از محلول های اسیدی یا مایع سفید کننده استفاده نکنید. این دو ماده به جنس کابینت شما آسیب می زنند و باعث از بین رفتن رنگ کابینت شما خواهند شد.
زدودن لکه ی اثر انگشت:
اثر انگشت بر روی کابینت های گلاس یا بعضی از رنگ های کابینت های ام دی اف، به راحتی دیده خواهد شد. البته رنگ کابینت و زاویه تابش نور در نشان دادن لکه ی اثر انگشت موثر خواهد بود. در هر صورت پاک کردن لکه ی اثر انگشت، دشوار نیست. کافی است یک دستمال نخی یا میکروفایبر را کمی با آب گرم مرطوب کنید و بر روی سطح کابینت خود بکشید.
زدودن لکه ی چربی:
کابینت ها در معرض مستقیم لکه های غذا و چربی هستند. باقیماندن ذرات چربی بر روی کابینت، باعث جذب گرد و خاک و ذرات معلق در هوا می شود وعلاوه بر چسبناک شدن، باعث ایجاد اثر شیمیایی بر روی بعضی از کابینت ها شده و ممکن است به رنگ کابینت لطمه وارد آورد.
لکه های چربی اگر به مدت طولانی بر روی کابینت شما باقی بمانند، به راحتی زدوده نخواهند شد و شما ناگزیر از استفاده از مواد شیمیایی قوی خواهید شد که در این صورت هم به بافت کابینت های خود لطمه وارد کرده اید و هم ممکن است اثر لکه ی چربی، هرگز از کابینت شما پاک نشود.
کابینت با چی تمیز کنیم؟
هرگز اجازه ندهید کثیفی و ذرات چربی چنان بر بدنهی کابینت جا خشک کنند که تمیزکاری آن با دشواری همراه شود و نیاز باشد از مواد شوینده اسیدی و شیمیایی یا اسکاچهای زبر استفاده کنید. تمیزکاری کابینت بهتر است به صورت هفتگی با دستمال نرم صورت گیرد و پس از آن به صورت ماهانه با محلولهای خانگی انجام شود. در زیر شش نمونه از بهترین محلولهای شوینده را معرفی میکنیم:
محلول سرکه سفید و آب
بهترین محلول تمیز کننده برای کابینت مخلوط دو به یک آب و سرکه سفید است. سرکه خاصیت ضد چربی دارد و اگر به صورت رقیق استفاده شود آسیبی به بدنهی کابینت نخواهد زد. پس از استفاده محلول آب و سرکه، حتما بدنهی کابینت را خشک کنید.
محلول آب و جوش شیرین
محلول یک لیوان آب و یک قاشق جوش شیرین از بهترین و ایمنترین شویندههای خانگی است که باعث میشود کابینتهای شما ظاهر درخشان خود را حفظ کنند. برای این کار بدنهی کابینت را با یک ابر نرم به این محلول آغشته کنید و سپس کابینت را با یک دستمال نرم خشک کنید.
محلول آب و مایع ظرفشویی
مایع ظرفشویی نیز شویندهی سبکی است و اگر با آب ولرم رقیق شود هیچ آسیبی به بدنهی کابینت نخواهد زد. برای این کار یک لیوان آب ولرم را با چند قطره مایع ظرفشویی ترکیب کنید و با یک ابر یا اسکاچ نرم بر روی بدنهی کابینت بکشید و پس از آن با یک دستمال نخی کابینت را خشک کنید.
محلول آب ولرم و صابون
صابون رنده شده که در آب ولرم محلول شده باشد، یکی دیگر از تمیزکنندههای خانگی سبک است که برای تمیزکاری میتواند مفید واقع شود. از استفاده افراطی از صابون بپرهیزید و فقط از چند رشته کوچک استفاده کنید. پس از تمیزکاری حتما کابینت را با دستمال خشک کنید.
محلولهای مجاز تمیز کننده کابینت
محلولها و اسپریهای تمیزکننده بسیاری هستند که روند تمیزکاری را برای شما آسان میکنند؛ البته ممکن است همهی آنها برای کابینت شما مناسب نباشند! اگر لکههای چربی قدیمی بر روی کابینت دارید و قصد دارید از این محلولها استفاده کنید، حتما ابتدا در قسمتی از کابینت که قابل مشاهده نیست، محلول را اسپری و تست کنید. دستورالعمل هر محلول بر روی بدنهی آن نوشته شده که حتما قبل از مصرف لازم است مطالعه شود.
دستمالهای نرم نانو
دستمالهای نرم نانو که به آب ولرم آغشته میشوند از بهترین دستمالها برای تمیز کردن کابینت هستند که باعث ایجاد خراش و خط و خش هم بر روی سطوح نمیشوند. دستمالهای نانو احتیاج به مواد شوینده ندارند و تنها با آغشته شدن به آب گرم خوب و ایمن عمل میکنند.
بهترین کار این است که لکه های چربی را به سرعت از روی کابینت های خود پاک کنید. نواحی اطراف اجاق گاز و هود را بیشتر دستمال بکشید واجازه ندهید لکه ها به مدت طولانی بر روی کابینت های شما جا خشک کنند. لکه های چربی به آسانی با یک دستمال آغشته به محلول آب گرم و سرکه پاک خواهند شد.
سرکه به سرعت لکه های چربی را خواهد زدود و شما را از استفاده از هر نوع مواد شیمیایی قوی بی نیاز خواهند کرد. اگر لکه ی چربی بزرگ تر هست، چند بار تمیز کاری را تکرار کنید تا لکه کاملا محو شود.
زدودن لکه های غذا:
چربی ها تنها لکه هایی نیستند که بر روی کابینت های شما خواهند نشست. سس های رنگی، انواع رب یا موادی ازین قبیل ممکن است سهوا بر روی کابینت های شما بریزد. اگر کابینت شما سفید یا کرم رنگ باشد، ممکن است لکه این مواد غذایی بر روی کابینت شما باقی بماند، پس سریعا دست به کار شوید.
ماده ی ریخته شده بر روی کابینت را با دستمالی بردارید و اقدام به تمیز کردن کابینت کنید. سپس خمیری متشکل از جوش شیرین و مقداری آب، تهیه کنید و بر روی لکه بریزید. اجازه دهید چند دقیقه بر روی لکه باقی بماند. سپس با یک دستمال نم دار، خمیر را از روی لکه بردارید و مجددا دستمال کشیده و سپس خشک کنید.
زدودن لکه های آب:
باقی ماندن لکه های آبی که بر روی کابینت می پاشد، بر روی کابینت ها مشکلی ایجاد نخواهند کرد. لکه های قطرات آب، به راحتی با یک دستمال خیس پاک خواهند شد. اگر آب منطقه سکونت شما املاح داشته باشد و شما لکه ی آب را به سرعت پاک نکنید، ممکن است جرم آن بر روی کابینت باقی بماند.
در این صورت می توانید از آب مقطر استفاده کنید. دستمال میکروفایبر را به آب مقطر آغشته کنید و بر روی لکه بکشید. محلول سرکه و آب هم در زدودن جرم قطرات آب باقی مانده بر روی کابینت، موثر خواهد بود.
روش های تخصصی تمیز کردن کابینت آشپزخانه :
تمیز کردن کابینت آشپزخانه بستگی مستقیم به جنس کابینت دارد. هر نوع کابینتی بسته به جنسی که از آن تشکیل شده است به یک نوع تمیز کننده بستگی دارد. کابینت های فلزی، کابینت های چوبی و کابینت های رنگ شده، هر کدام به وسیله ی انواع مختلفی از تمیز کنندها ها، قابل تمیز کاری هستند که در ادامه ما به تفصیل روش های رایج هر کدام را بازگو خواهیم کرد:
کابینت های چوبی:
بهترین مواد تمیز کننده برای برای تمیز کردن کابینت چوبی، پاک کننده های روغنی مخصوص چوب است. این پاک کننده ها، معمولا در فروشگاه وجود دارند و برای پیدا کردن آن ها نیاز نیست به سختی بیفتید. در صورتی که این مواد را نتوانستید پیدا کنید می توانید از روش های زیر نیز استفاده کنید:
استفاده از مواد شوینده ی سبک مانند مایع ظرفشویی:
دو لیوان آب را با یک قاشق مایع ظرفشویی مخلوط کنید و با دستمالی آغشته به آن، کابینت را تمیز کنید و سپس با یک دستمال خشک، آن را پاک کنید. در نظر داشته باشید کابینت های چوبی را خیلی خیس و مرطوب نکنید، چون رطوبت ممکن است لایه ی براق کننده چوب را از بین ببرد.
کابینت های رنگ شده با رنگ روغنی:
کابینت های رنگ شده، دوام بیشتری نسبت به کابینت های چوبی دارند و برای تمیز کردن کابینت آشپزخانه از مواد شوینده ی قوی تری می توان استفاده کرد. همه ی مواردی را که برای تمیز کاری کابینت های چوبی اشاره شد را می توانید برای کابینت های رنگ شده، نیز استفاده نمایید.
علاوه بر روش های بالا، می توانید کابینت های رنگ شده را با مواد شوینده چند منظوره که اسیدی نیستند، تمیز کنید و نگران از بین رفتن مایع براق کننده نباشید. این مواد شوینده چند منظوره معمولا در سوپر مارکت ها موجودند و به سهولت خواهید توانست آن ها را تهیه کنید. برای شروع کار، مواد پاک کننده را روی سطوح چربی اسپری نمایید و با اسکاچ یا دستمال، به صورت محکم بر روی ذرات چربی بکشید تا چربی محو شود.
در نظر داشته باشید، جوش شیرین یکی از قوی ترین مواد پاک کننده برای ذرات چربی است و البته بهترین ماده تمیز کننده برای کابینت های رنگ شده نیز است. بنابراین برای این کابینت ها هم مانند کابینت های چوبی، می توانید از جوش شیرین استفاده کنید.
نکته:
اگر کابینت های شما با مواد رنگی بر پایه آب، مانند رنگ پلاستیک، رنگ شده اند، نباید آن ها را با آب تمیز کنید، زیرا این رنگ ها در آب حل می شوند. خصوصا در استفاده از جوش شیرین دقت کنید زیرا ممکن است باعث سایش رنگ کابینت های شما شود.
تمیز کردن کابینت آشپزخانه فلزی:
کابینت های فلزی یکی از آسان ترین کابینت ها برای تمیز کاری هستند. تمام روش های بکار رفته در کابینت های تمام چوب و رنگ شده، به جز جوش شیرین ، مناسب کابینت های فلزی هستند. محلول سرکه و آب، محلول آب و مواد شوینده خانگی مانند صابون و مایع ظرفشویی، پاک کننده های چند منظوره غیر اسیدی، همه اینها مناسب کابینت های فلزی هستند. تنها ماده ای که نباید هرگز از آن در تمیز کردن کابینت های فلزی استفاده کنید، جوش شیرین است.
نکته: در تمیز کردن کابینت آشپزخانه فلزی، لازم است از ماندن آب و رطوبت بر روی سطح کابینت جلوگیری کنید زیرا باعث زنگ زدگی کابینت خواهد شد.
در نظر داشته باشید بسیاری از کابینت ها، مانند کابینت های چوبی، ام دی اف، فلزی، های گلاس در برابر نفوذ آب، آسیب پذیرند. بنابراین نباید اجازه دهید رطوبت به مدت طولانی بر روی کابینت شما باقی بماند. اگر به هر دلیلی کابینت شما خیس شد، سریعا کابینت را خشک کنید و اگر آب به داخل آن نفوذ کرده، کابینت را تخلیه کنید و داخل آن را خشک نمایید. اجازه دهید درب کابینت چند ساعت باز بماند تا کاملا درون آن خشک شود.
سخن پایانی:
تمیز کردن کابینت آشپزخانه یک ضرورت است و باعث زیباتر شدن آشپزخانه شما خواهد شد. اگر از کابینت های گران قیمت مانند کابینت های تمام چوب استفاده می کنید، باید به تمیز کاری کابینت خود بیشتر اهتمام بورزید. در هر صورت کابینت شما در هر رنج قیمتی که باشد، باید تمیز باشد و عمر مفید خود را درآشپزخانه شما سپری کند. ازین که این محتوا را در آکس چوب مطالعه کردید از شماسپاسگزاریم. امیدواریم این محتوا برایتان سودمند واقع شده باشد.
مطلب فوق بسیار آموزنده بود.