نورپردازی آشپزخانه چگونه باید باشد؟

نورپردازی آشپزخانه چگونه باید باشد؟

نورپردازی آشپزخانه

وقتی صحبت از دکوراسیون آشپزخانه به میان می‌آید، بدون شک از تاثیر نور و نقش آن در زیبایی دکوراسیون آشپزخانه، نمی‌توان غافل ماند. نور کافی و به اندازه، یکی از اصلی‌ترین ارکان یک آشپزخانه‌ی مدرن و شکیل به حساب می‌آید و فقدان آن، باعث می‌شود که فضا دلگیر و بسته به نظر بیاید. خصوصا این مساله در آشپزخانه‌های جدید و امروزی بسیار مورد توجه است؛ زیرا امروزه نسبت به گذشته، فضای خانه‌ها و آشپزخانه‌ها به مراتب کوچکتر شده‌اند و ما معمولا با کمبود نور و فقدان پنجره یا نورگیر در اکثر اتاق‌ها و به طور کلی محیط منزل مواجه هستیم.

اگر آشپزخانه‌ای دارید که نور کافی و به اندازه به آن می‌تابد و بدون حضور انواع چراغ، فضای روشن و دلبازی در آن وجود دارد، شما فردی خوش‌شانس هستید! در ادامه همراه وب‌سایت آکس چوب باشید تا شما را بیشتر با نورپردازی آشپزخانه و انواع چراغ‌هایی که می‌توانید در آشپزخانه تعبیه کنید، آشنا کنیم. از شما دعوت می‌کنیم همراه ما باشید:

نورپردازی آشپزخانه با چراغ های آویزی

انواع منابع نوری در آشپزخانه

نوری که باعث روشنایی آشپزخانه شما می‌شود، از سه منبع نوری تامین می‌شود که ما در ادامه به توضیح آن‌ها خواهیم پرداخت:

  • مهم‌ترین و اصلی‌ترین منبع نوری آشپزخانه که تاثیر بسزایی در روشنایی فضا دارد، وجود پنجره‌ا‌ی آفتاب‌گیر است. اگر آشپزخانه‌ی شما دارای پنجره‌ای آفتاب‌گیر باشد و نور خورشید به طور مستقیم یا غیر مستقیم به آن بتابد، شما یک منبع نوری عالی در آشپزخانه‌تان خواهید داشت که باعث می‌شود فضایی دلباز و روشن را تجربه کنید. با این وجود، به دلیل سبک معماری امروز، بسیاری از آشپزخانه‌ها فاقد پنجره هستند و اصلا نورگیر طبیعی ندارند و لازم است ما نور فضا را از جهات دیگری تامین کنیم.
  • یکی دیگر از منابع نوری آشپزخانه، نوری است که از سایر فضاهای منزل به درون آشپزخانه می‌تابد. امروزه آشپزخانه‌ها به صورت باز و اوپن تعبیه می‌شوند و نور از سایر فضاهای منزل که نورگیر هستند، به درون آشپزخانه می‌تابد. به عنوان نمونه اگر آشپزخانه‌ی شما در انتهای منزل قرار دارد، نور از فضای اتاق نشیمن و پذیرایی که دارای پنجره است، به درون آشپزخانه می‌تابد. این نور اگر چه غیر مستقیم است و به اندازه‌ی کافی قدرت ندارد، اما باعث می‌شود که فضای آشپزخانه‌تان تا حدودی روشن شود، البته به شرط آنکه خود فضای پذیرایی و نشیمن، نورگیر کافی و مطلوبی داشته باشند.
  • سومین منبع نوری که باعث روشن‌تر آشپزخانه می‌شود، چراغ و لامپ‌هایی است که به صورت مصنوعی در آشپزخانه بکار گرفته می‌شود. در واقع، سیستم نورپردازی آشپزخانه ، سومین منبع نوری آشپزخانه به حساب می‌آید که اگر درست و به اندازه تعبیه شده باشد، می‌تواند کمبود نور در آشپزخانه را تامین کند و البته جلوه‌ای بسیار زیبا و شیک نیز به فضا ببخشد!

انواع منابع نوری در آشپزخانه

چرا نورپردازی آشپزخانه مهم است؟

  • اگر چه نور، آیتم تاثیرگذاری در آشپزخانه‌های کوچک و فاقد پنجره است، اما از تاثیر آن در آشپزخانه‌های بزرگ و جادار نیز نمی‌توان غافل شد. وجود نور کافی یکی از مهم‌ترین ارکانی است که باید در هر آشپزخانه‌ای و با هر ابعاد و اندازه‌ای، مد نظر قرار دهید.
  • انتخاب منبع نوری مناسب که بتواند نور مورد نیاز محیط را تامین کند و در عین حال، در مصرف برق نیز اسراف نکرده و روال صرفه‌جویی را در پیش بگیرد، یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی است که در طراحی دکوراسیون آشپزخانه مورد بحث قرار دارد.
  • با انتخاب یک نورپردازی مناسب، می‌توان چهره‌ی آشپزخانه را متحول نمود و بسیاری از زیبایی‌ها و محاسن آن را برجسته کرد. علاوه بر آن، جهت زاویه‌ی تابش نور، تاثیر بسیار مهمی در جهت نشان دادن لکه‌های کثیفی و چربی باقی‌مانده بر روی کابینت‌ها (خصوصا انواع کابینت‌های براق مانند کابینت هایگلاس) دارد، بنابراین با سیستم نورپردازی حرفه‌ای می‌توان بسیاری از معایب را پوشش داد.
  • از چه نوع و سبک نورپردازی استفاده کنیم؟

    نورپردازی در آشپزخانه به معنای وجود یک لوستر آویز بزرگ و شیک در وسط آشپزخانه نیست؛ بلکه کیفیت نور است که در طراحی نورپردازی حائز اهمیت است. نحوه‌ی نورپردازی آشپزخانه باید به گونه‌ای باشد که کل فضای آشپزخانه را به طور یکسان روشن کند و نور در همه‌ی قسمت‌ها به یک اندازه توزیع شود.همچنین سبک نورپردازی باید با سبک کلی آشپزخانه در هماهنگی باشد؛ یعنی در آشپزخانه‍‌های مدرن از لوسترهای ساده و مدرن، نورهای مخفی و نورهای خطی استفاده شود و در آشپزخانه‌های کلاسیک از لوستر آویزهای مجلل و باشکوه به عنوان منبع نور مرکزی و نورهای مخفی به عنوان روشن کننده کلی فضا استفاده نمود.

    روش نورپردازی جدید

    آشپزخانه‌های امروزی نسبت به گذشته بسیار پر کاربردتر هستند؛ ما در آشپزخانه‌های امروزی علاوه بر پخت غذا، غذا سرو می‌کنیم، سالاد و دسر آماده می‌کنیم، مواد غذایی و ظروف را سازماندهی می‌کنیم، چای و نوشیدنی می‌نوشیم، غذا و تنقلات می‌خوریم و حتی ممکن است پشت میز غذاخوری‌ یا کانتر جزیره بنشینیم و کتاب بخوانیم! به همین دلیل است که نور در آشپزخانه باید به همه جا نفوذ کند و همه‌ی نقاط را در بر بگیرد! در روش‌های نورپردازی جدید از انواع مختلف نورهای مخفی و هالوژن‌ها استفاده می‌شود تا فضا به طور یکنواخت روشن شود. منابع روشنایی ممکن است در سقف، زیر کابینت‌های دیواری، روی لگن ظرف‌شویی و حتی درون کابینت‌ها به کار روند. در روش‌های جدید، ممکن است برای زیباتر شدن فضای آشپزخانه از نورهای بالاتاب برای سقف کابینت‌های ردیف بالایی یا نورهای کم مصرف برای زیر کابینت‌های زمینی نیز استفاده شود تا نمای کلی آشپزخانه شیک‌تر و لاکچری به نظر برسد؛ البته که این نورها کاربرد چندانی برای روشنایی ندارند و فقط وجه دکوراتیو و زیبایی را پوشش می‌دهند.

     

نورپردازی آشپزخانه با هالوژن

  • یکی دیگر از فوائد نورپردازی مناسب در آشپزخانه این است که متراژ آشپزخانه را بزرگتر از ابعاد واقعی‌اش نشان می‌دهد و باعث می‌شود فضا دلبازتر و بزرگتر دیده شود. بنابراین یکی از چالش‌های مهم در آشپزخانه‌های کوچک، نورپردازی است تا بتوان از طریق آن، خطای دید ایجاد کرد و فضا را بزرگتر از ابعاد واقعی‌اش نشان داد.
  • حتما‌ می‌دانید که کار کردن در یک فضای تاریک که نور کافی در آن وجود ندارد، تا چه حد خسته‌کننده و کسل‌کننده است و می‌تواند زمینه‌ساز افسردگی و خستگی باشد و یا انگیزه و انرژی شما را برای فعالیت‌های روزانه بکاهد. در عوض، وجود یک فضای روشن و پر از نور، می‌تواند انرژی‌بخش باشد و کار کردن در آشپزخانه را برایتان تبدیل به یک فعالیت آسان و لذت‌بخش نماید.

چه قسمت‌هایی از آشپزخانه به نور بیشتری نیاز دارند؟

شیوه‌ی مناسب نورپردازی آشپزخانه ابدا به این معنا نیست که ما منابع نوری زیادی را در آشپزخانه پخش کنیم و دست به اتلاف برق و انرژی بزنیم؛ بلکه هدف این است که با یک برنامه‌ریزی دقیق، نور قسمت‌هایی که به روشنایی بیشتری احتیاج دارند را تامین کنیم و همچنین به وسیله‌ی بازی نور‌ها، زیبایی بیشتری را در آشپزخانه و قسمت‌های دکوری آن ایجاد کنیم.

  • بالای سینک ظرف‌شویی

هیچ‌چیز مانند این خسته‌کننده نیست که در یک محیط تاریک و فاقد نور ظرف بشویید! اگر منبع نوری در پشت سر شما باشد، یعنی منبع نور آشپزخانه تنها یک لوستر باشد، حضور شما در جلوی ظرف‌شویی باعث ایجاد سایه بر روی ظرف‌شویی می‌شود. بنابراین نیاز است که در بالای سینک ظرف‌شویی منبع نوری نصب شود تا فضا را به حد کافی روشن کند.

قرار گرفتن سینک ظرف‌شویی در کنار پنجره و یا در وسط آشپزخانه بر روی کابینت جزیره به صورت سینک جزیره ای ، یکی از تمهیداتی است که باعث می‌شود نور بیشتری به این قسمت بتابد و فضا را روشن‌تر کند.

  • بالای اجاق گاز

بدون شک هنگام آشپزی به نور احتیاج دارید. معمولا هودهای آشپزخانه دارای لامپ‌هایی هستند که هنگام آشپزی می‌توانید آن‌ها را روشن کنید و ازین طریق، به  فضای کارتان روشنایی بیشتری ببخشید. اگر نور هود اجاق گازتان کافی نبود، باید فکری به حال روشنایی اجاق گازتان کنید!

نورپردازی آشپپزخانه های سفید

  • نورپردازی بالای کابینت‌ها

طراحان معمولا ترجیح می‌دهند بالای کابینت‌های ردیف بالایی را نورپردازی کنند. این کار دو مزیت دارد؛ نخست باعث می‌شود که کابینت‌ها زیباتر به نظر برسند، خصوصا اگر کابینت شما هایگلاس باشد، بازی نورها در آشپزخانه بسیار جذاب خواهد شد و فضا را زیباتر خواهد کرد. اگر کابینت‌های شما در سبک کلاسیک باشد، نورپردازی بالای کابینت‌ها باعث می‌شود که نقش‌ و نگارهای برجسته یا فرو رفته بر روی کابینت بیشتر دیده شود و با این روش بیشتر به چشم آیند.

دلیل دومی که نورپردازی در بالای کابینت آشپزخانه ردیف بالایی را توجیه می‌کند، سهولت و امکان دسترسی بهتر به لوازم و وسایل درون کابینت‌ها‌ است. به دلیل آنکه فضای درون کابینت، معمولا تاریک است، نورپردازی در بالای کابینت‌ها باعث می‌شود، هنگامی که درب کابینت را باز می‌کنید، به راحتی به فضای درون کابینت‌ها اشراف داشته باشید و بتوانید لوازم مورد نیازتان را بردارید.

  • نورپردازی در زیر کابینت‌های ردیف بالایی

یکی دیگر از نقاطی که معمولا توسط طراحان و کابینت‌سازان از لحاظ نورپردازی آشپزخانه مورد توجه است، زیر کابینت‌های ردیف بالایی است. معمولا در زیر قسمت کابینت‌های ردیف بالایی به صورت مخفی، لامپ‌های LED تعبیه می‌شود، تا هم نور کافی آشپزخانه را تامین کند و هم فضای روی پیشخان یا کانتر آشپزخانه به حد کافی روشن باشد تا شما بتوانید با راحتی بیشتری فعالیت و کار مورد نظرتان را انجام دهید.

  • نورپردازی آشپزخانه در زیر کابینت‌های ردیف بالایی
  • نورپردازی در زیر کابینت‌های ردیف پایینی

نورپردازی به صورت نقطه‌‌ای و خطی در زیر کابینت‌های ردیف پایینی، اگر چه تاثیر بسیار اندکی در روشنایی آشپزخانه دارد و می‌توان گفت عملا نقشی در روشنایی آشپزخانه به جز بازتاب نور بر روی سرامیک‌های یا کف‌پوش آشپزخانه ندارد، اما باعث می‌شود که فضای آشپزخانه بسیار زیبا و مدرن به نظر برسد.

طراحان معمولا از نورهای خطی در زیر کابینت‌های ردیف پایینی، برای هر چه زیباتر کردن آشپزخانه و عریض‌تر نشان دادن فضا استفاده می‌کنند. برای صرفه‌جویی در مصرف برق، معمولا نورهای زیر کابینت‌ها به گونه‌ای تعبیه می‌شود که در زمانی که نیاز به آن ندارید، بتوانید آن‌ها را خاموش کنید. می‌توانید نورهای زیر کابینت‌ها را نیز به صورت سنسوردار یا تایمردار تعبیه کنید تا هنگامی که در آشپزخانه حضور ندارید، خاموش باشد و در مصرف برق صرفه‌جویی شود.

  • نورپردازی کابینت های پایینی آشپزخانه
  • هم‌پوشی سایه‌ها در آشپزخانه

نورپردازی آشپزخانه باید به گونه‌ای باشد که از ایجاد سایه‌های ناخوشایند پیشگیری شود. همانطور که می‌دانید هر جا نوری هست، سایه‌ای نیز هست؛ بنابراین شیوه‌ی نورپردازی آشپزخانه باید سایه‌ها را در بهترین شکل ممکن، جهت‌دهی کند تا زیبایی و رقص سایه‌ها و نورها در آشپزخانه جذاب به نظر برسد.

برای این‌کار می‌توانید به جای استفاده از منبع نوری متمرکز در آشپزخانه، از منابع نوری پراکنده و متعدد استفاده کنید. برای درک بهتر موضوع، باید گفت به جای استفاده از یک یا دو لوستر بزرگ، از هالوژن‌های کوچک که در سرتاسر آشپزخانه پخش هستند، استفاده کنید.

  • نورپردازی در بالای میز ناهارخوری

چنانچه آشپزخانه‌ی شما دارای میز غذاخوری یا میز سرو غذاست، لازم است در بالای آن نیز نورپردازی صورت بگیرد. غذا خوردن در یک مکان تاریک و کم‌نور، اشتهای هر کسی را کور می‌کند و ابدا خوشایند نیست؛ بنابراین اگر فضا به شما امکان می‌دهد، میز ناهارخوری‌تان را در زیر بزرگترین منبع نوری آشپزخانه‌تان قرار دهید تا بیشترین نور را از محیط دریافت نماید.

نورپردازی آشپزخانه های مدرن

  • نورپردازی در بالای کابینت جزیره

جزیره در آشپزخانه‌های جزیره‌دار، دارای مرکزیت و محوریت است؛ بنابراین باید نور مرکزی بالای آن قرار گرفته باشد. این مساله هم به زیبایی دکوراسیون و چیدمان آشپزخانه کمک می‌کند و هم باعث می‌شود که جزیره‌ی شما دارای نور کافی داشته باشد تا هر کاربردی که از آن انتظار دارید، به بهترین شکل ممکن و با نور کافی در اختیارتان قرار بگیرد.

نورپردازی در انواع آشپزخانه

  • نورپردازی در کابینت‌های ویترینی و دکوری

اگر آشپزخانه‌ی شما دارای کابینت‌های ویترینی یا شلف‌های دکوری و یا کابینت‌های گنجه‌مانند است، بهتر است در این کابینت‌ها هم سیستم نورپردازی تعبیه کنید تا اشیائی که درون آن‌ها می‌چینید، به زیباترین شکل ممکن دیده شوند. بدیهی است لیوان‌های بلورین، چینی‌های رنگی و بسیاری لوازم تزئینی دیگر در زیر تابش نور، درخششی دیگر دارند و جلوه‌ی بهتری از خود به نمایش می‌گذارند و شما را به هدفتان که نشان دادن زیبایی است، بیشتر نزدیک می‌کنند.

سخن پایانی :

از همه‌ی منابع نوری که در نورپردازی آشپزخانه ذکر شد که بگذریم، آویز کردن یک لوستر در میان آشپزخانه به سقف آشپزخانه‌تان، وزن و وقار دیگری می‌بخشد و زیبایی آن را دو چندان می‌کند. بسته به سیستم نورپردازی آشپزخانه و سبک دکوراسیون منزل شما، لوستری که از سقف آشپزخانه آویخته می‌شود می‌تواند منبع نوری اصلی و یا تنها یکی از منابع نوری فضا باشد، که در این صورت، جنبه‌ی تزئینی آن بیش از جنبه‌ی روشنایی‌اش حائز اهمیت قرار می‌گیرد.

قابل به ذکر است در بسیاری از آشپزخانه‌های سبک مدرن، سقف و تزئینات آن به گونه‌ای است که هیچ‌گونه لوستر یا چراغی از سقف آشپزخانه آویزان نمی‌شود و آویختن لوستر، در این سبک از دکوراسیون، یک بخش زائد و نازیبا به حساب می‌آید و ما نباید در چنین آشپزخانه‌های لوستری آویزان کنیم.

ازین که تا پایان، همراه آکس چوب و این محتوا بوده‌اید از شما سپاسگزاریم و امیدواریم این مقاله برایتان سودمند و مفید واقع شده باشد. خواهشمندیم نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را راجع به این محتوا برایمان بنویسید.

۵/۵ - (۲ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آکس چوب